Nuuska-alan osakkeisiin sijoittaminen

Tupakka-ala, johon myös nuuskanvalmistajat kuuluvat, on monien mielestä hieman moraalisesti harmaalla alueella, koska kyse on ihmisten terveydestä, mutta jos puhutaan pelkästään tuotosta, niin tupakka-alan yritykset ovat olleet historiallisesti erittäin tuottavia sijoituksia.

Koko 1900-luvun ajan tupakkateollisuuden osakkeet ovat olleet parhaiten tuottavien osakkeiden joukossa, ja tuottaneet hyvin myös lama-aikana, mitä ei todellakaan voi sanoa kaikista muista osakkeista.

Esimerkkinä voidaan näyttää Altria Group, joka omistaa esimerkiksi Marlboro -brändin. Tämän yrityksen osakkeet olivat vuodesta 1968-2017 New Yorkin pörssissä parhaiten tuottavia osakkeita, jos oletetaan että kaikki osingot on sijoitettu uudelleen samoihin osakkeisiin. Tämän tupakkavalmistajan vuosituotto oli tuona aikavälinä 20%, mikä on melkoisen huikea tuotto.

Nykyään tupakka-alan yritykset kohtaavat kuitenkin melko paljon uusia haasteita: tupakoinnin määrä on etenkin terveyssyistä, mutta myös lainsäädännön tiukkenemisen takia, laskenut tasaisesti ympäri maailmaa. Tästä syystä alan yritykset ovatkin siirtyneet mahdollisimman laajasti uusiin tuotteisiin, kuten sähkötupakkaan, erilaisiin vaporisaattoreihin, nikotiinin korvaushoitotuotteisiin, nuuskaan ja nikotiinipusseihin.

Asenteet nuuskaa kohtaan suomalaisissa mediataloissa vaihtelevia

Suomalaisessa lehdistössa ja muissa medioissa nuuskaa on käsitelty melko paljon viime vuosina, johtuen siitä että nuuskaa käytetään Suomessa todella paljon ja monet toki myös pohtivat nuuskan terveysvaikutuksia. Erityisesti nuoret jääkiekon harrastajat, monet jalkapalloa ammatikseen pelaavat urheilijat sekä muiden lajien urheilijat ovat käyttäneet nuuskaa jo vuosikausia, joten on ymmärrettävää että  näkyvyyttä riittää myös medioissa. Nikotiinipussit ovat nousseet viime vuosina myös nuuskan lisäksi suosituksi vaihtoehdoksi tupakalle, ja monet nuuskankäyttäjät ovatkin siirtyneet nikotiinipusseihin. Mediatalojen kirjoituksissa näkyy usein vielä Suomen vanhanaikaisten viranomaisten näkemykset, jotka toimivat kehityksen jarruna.

Suomeen haetaan Haaparannasta valtavia määriä nuuskaa

Suomessakin kysyntää tupakkatuotteille on edelleen valtavasti, vaikka lainsäädäntö on mennyt myös täällä jatkuvasti tiukempaan ja tiukempaan suuntaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta Suomessa on valtavat pimeät nuuskamarkkinat, jotka käytännössä toimivat siten, että ihmiset hakevat Haaparannasta niin paljon nuuskaa kuin pystyvät, ja myyvät niitä kalliiseen hintaan laittomasti Suomen puolella. Nuuskakaira -nimisestä nuuskatukusta Ruotsin puolelta noudetaan valtavia määriä nuuskaa Suomeen joka vuosi.

Niiden noutaminen Haaparannasta on toki laillista, mutta eteenpäin myyminen Suomessa ei. Sen takia monet yritykset ovatkin heränneet tilanteeseen, jossa alle 4mg nikotiinia sisältävien lääkevalmisteiden myyminen on netin kautta sallittua, ja alkaneet myydä nikotiinipusseja netin kautta Suomeen.

Nuuska-alan yrityksistä

Ulkomailla toimiviin nuuskatukkuihin sijoittaminen ei välttämättä onnistu kovin helposti, mutta nuuskaa valmistaviin tupakka-alan yrityksiin sekä ihan pelkästään nuuskanvalmistukseen omistautuneisiin yrityksiin, joita esimerkiksi Ruotsissa on paljon, sijoittaminen on helppoa.

Tällä hetkellä suurin buumi näyttää kohdistuvan nikotiininuuskaan, jonka valmistajista Shiro on eräs suosituimmista hyvälaatuista nikotiininuuskaa markkinoille puskevista yrityksistä. Suosittelemmekin tutustumaan alan yrityksiin ja harkitsemaan sijoitusta lähitulevaisuudessa todennäköisesti reilusti arvoaan nostaviin osakkeisiin.

John Miller
Follow us